22. -24. august 2024


Årets hjemmebrygger

Hvert år arrangerer Norsk Hjemmebryggeforening (Norbrygg) NM i hjemmebrygging. Regjerende mester fra 2021 er ingen ringere enn kjøkkensjef hos Finnøy Bryggehotell, Lars Helge Blokhus Hanssen.

Lars Helges Stølen Stabock, en såkalt doppelbock, gikk hele veien i mesterskapet og gjorde kokken til årets hjemmebrygger. Ølet ble først vinner i klassen mørk lager, hvor han også tok andreplass med Stølen Eisbock. Ølet ble deretter sendt videre til superfinalen, hvor det gikk av med seier foran Kurt Haugen og Peter Marius Olsen.

Vinneren av årets hjemmebrygg har siden 2009 blir brygget kommersielt og distribuert i Norge og utlandet. Stølen Stabock blir brygget hos Kinn og Lars Helge skal selvsagt være med i prosessen. Ølet blir å finne hos Vinmonopolet i år.

NM i hjemmebrygging

NM i hjemmebrygging har siden 1997 vært en stor årlig festforestilling, og prestisje, for landets hjemmebryggere. De sender inn sine ølflasker, som blir bedømt anonymt av egne sertifiserte øldommere. Først blir ølet delt inn i egne klasser, før man har en superfinale mellom alle klassevinnerene. Vinneren blir deretter annonsert og presentert på hjemmebryggerhelgen, som vanligvis arrangeres etter påske.

Finalen for 2021 ble dømt av Vegard Naustdal, Eva Beate Holm, Hanne Hermansen og Jan Erik Garshol. De beskrev ølet til Lars Helge med ord som bra balansert, en aroma av karamell, knekk og tørkede bær. Og at ølet har en lang finish og er behagelig.

Lars Helge Blokhus Hanssen

Faglært kokk

Lars Helge er inne i sitt 24 år som faglært kokk, og jobber til daglig som kjøkkensjef ved Finnøy havstuer. Han har tidligere jobbet på Hotel Union i to perioder, som assisterende kjøkkensjef og kjøkkensjef, og har hatt et opphold på den kjente Michelin-restauranten NOMA i København. Han har også vært flere år i Oslo og Trondheim, hvor han jobbet på ulike hotell og restauranter. De siste fire årene i Trondheim var han sousjef på Rica Nidelven. Han er med andre ord levende opptatt av alt som har med mat å drikke og gjøre.

Det er ikke tvil i at Lars Helge har stort engasjement for yrket og interessene sine.
– Det er viktig med lokal mat og mathistorie, bærekraft og god dyrevelferd, sier Lars Helge, som også holder akevittsmakinger og foredrag i tillegg til ølbryggingen.
– Jeg spiller også gitar og synger litt. Mest til husbruk, men spiller sammen med en dyktig gjeng fra Harøya og Fjørtofta.

Hvem er Norsk Hjemmebryggerforening (Norbrygg) ?

Norbrygg har flere tusen medlemmer, og spesielt de siste 20 årene har økningen vært stor. Foreningen, som ble formelt organisert våren 1998, er en demokratisk, fri og uavhengig organisasjon som har som formål å fremme hjemmebryggerkunsten i landet. Målet deres er å arrangere konkurranser, møter, opplæring og andre sosiale aktiviteter for landets hjemmebryggere.

Oppskrift på vinnerølet finner du her.