22. -24. august 2024


Barnehager og skoler se her!

Den Norske Matfestivalen i Ålesund inviterer skoler og barnehager til å melde seg på gratis undervisning og aktiviteter på barnas egen arena.

Hele Ålesund koker!

-Vi er svært glade for å kunne gi dette undervisningstilbudet, som i tillegg er helt gratis for barnehager og skoler som ønsker å besøke Barnas Matfestival 22.-24. August i Ålesund sentrum, sier leder for festivalen Trine Klemetsen. Hun har med seg Mia Scott Dahl fra Klippfiskakademiet som også står for undervisningen i festivalens egen «Fiskekakefabrikk». 

-Det er viktig at barn introduseres for matlaging på et tidlig tidspunkt. Inne på «fabrikken» lærer de at hjemmelagede fiskekaker er gjort i en fei og i tillegg smaker kjempegodt, sier Mia som til daglig reiser mellom fjord og fjell i hele fylket vårt med konseptet «Kokk på hjul». 

-I fjor stekte vi over 3000 fiskekaker under matfestivalen. Der var ikke så mye som en liten filet igjen, så det at barn ikke liker fisk kan se ut til å være ei stor myte. Det handler like mye om oss voksne, om vi er flinke til å tenke nytt og servere fisken på en måte som også ungene digger. Det er ikke alle barn som klarer konsistensen på kokt torsk, som gjerne blir tørr om den tygges og tygges. Da anbefaler vi å heller putte den i en deilig grateng med saus og makaroni. Det er ikke verre enn det. Eller lage fisketaco. Ikke et barn som stusser, sier hun og ler. 

-Vi anbefaler at barnehagene tar med førskolebarn. Tidligere erfaring viser at det gjerne er de som får mest igjen for dette sammen med elever fra barneskolen, sier Klemetsen som forklarer at for de som melder seg på venter det tre ulike kurs i tillegg til frilek og aktiviteter på området. 

-Alle som får plass settes opp til ulike tidspunkt. Da får man være med på å lage sin egen skattekiste fra havet som grilles, man lærer å lage fiskekaker og tilslutt får man grille pinnebrød på bålpanne sammen med ÅST og Barnas turlag. På området er der også trøtraktorer fra Felleskjøpet, du får møte dyrene fra Hakallegaarden og være med på andre spennende aktiviteter, så det er bare å sette av godt tid. Vi beregner rundt to timer fra begynnelse til slutt, sier Klemetsen. 

Også for ungdom

Matfestivalen i Ålesund opplever også at ungdomsskoler og videregående skoler har fått øynene opp for arenaen. -Det er ekstra kjekt når unge voksne kommer innom for å følge fiskekakeprosessen. Det er jo super hybelmat. Men kurstiden på dagtid torsdag og fredag er forbeholdt de minste. Er der ledig kapasitet er det selvfølgelig bare å stikke hodet innom. Ellers er det greit å opplyse om at vi setter opp eget fagfelt med spennende kurs og foredrag, alle dagene, åpent for alle. Der blir det drop-in og mange spennende temaer, forteller Klemetsen. 

Ønsker din klasse eller barnehage å delta torsdag og fredag? 

Da sender dere en e-post til mette@klippfiskakademiet. 

Plasser tildeles fortløpende og svar vedrørende tidspunkt og øvrig informasjon sendes ut like over sommeren. 

Fylkesmann Lodve Solholm på besøk hos fiskekakeverkstedet i fjor.