22. -24. august 2024


Bondens Marked – 20 år

Bondens Marked feirer i 2023 hele 20 år, og Den Norske Matfestivalen er så heldig å få besøk av hele 17 utstillere som produserer alt fra ost, økologisk kjøtt, fisk og vilt, bakervarer, honning, frukt, bær og grønnsaker. Disse finner du langs Skansekaia 24.-26. august.

Bondens Marked ble etablert i Norge i 2003 etter modell fra det internasjonale konseptet Farmers Market og feirer i år hele 20 år. Her kan du kjøpe mat direkte fra bonden. Produktene som selges variere gjennom sesongen og ulike markeder, men som oftest vil du finne ost, økologisk kjøtt, fisk og vilt, bakervarer, honning, frukt, bær og grønnsaker. Bondens Marked finnes i dag på ca. 20 ulike steder i Norge, fra nord til sør, hvor det langsiktige målet er at alle store byer skal ha markeder hver lørdag i sesongen.

Strenge krav til matprodusenter

Det stilles strenge krav til matprodusentene for å få være en del av Bondens Marked. Råvarene skal være lokale og sporbare, foredlingen skal ha et håndverksmessig og småskala preg, og matprodusenten skal selv stå for salget. Målet er at maten skal være så kortreist som mulig og at landbruket er økologisk og bærekraftig. Bondens Marked tar avstand fra genmodifikasjon i både mat og fôr. Lokal matproduksjon gir også forbrukeren mer oversikt over hvor matenen din faktisk kommer fra.

Kortreist mat

Når du handler via direktesalg på markedene er du med på å styrke inntektsgrunnlaget til landets bønder og gårder. Bøndene sitter igjen med en større del av verdiøkningen enn om maten går gjennom flere handelsledd og ut i butikkene. I tillegg til at du får kortreist mat og kunnskap rett fra kilden! Bondens Marked er ikke bare et marked, men en møteplass for forbrukere og produsenter, hvor man sammen kan dele sin glede over mattradisjoner.

Årets Utstillere fra Bondens marked:

BRUDEVOLL KJØTT AS

MOR SIGFRID BAKST

FRØYSAGARDEN

LOMELDE GARD

HEIMEBAKST AS

KROKSTAD GÅRDSMAT AS

GODT OG HJEMMELAGET AS

BAKKEN ØVRE GÅRDSMAT AS

BRUBEKKEN GARDMEIERI

ALMGARD IS AS

DRÅGEN SMOKEHOUSE AS

KANDAL YSTERI OG GARDSMAT

GARDSKJØKKENET AS

MELCHIORGARDEN

HUMBORSTAD KJØTT

ROMSTAD GÅRD AS

GALLOWAY ØKOKJØTT V/ÅSPRONG DRIFT