22. -24. august 2024


Hvem brygger fylkets beste hveteøl?

For tredje år på rad arrangerer Norbrygg Møre og Romsdal i samarbeid Geiranger Bryggeri egen konkurranse for hjemmebryggere i fylket i forbindelse med Ålesund Ølfestival. Vi utfordrer. Hvem brygger fylkets beste hveteøl?

Hvem brygger fylkets beste hveteøl? Svaret får du lørdag 24. august på Ålesund Ølfestival.

Det er ikke mange årene siden øl i Norge var assosiert med øltypen pils. Den tiden er definitivt over. De siste 8-10 årene har hjemmebrygging av øl etablert seg som en stor og utbredt hobby, og det gjennomføres ulike konkurranser, over hele landet, der målet er å brygge det beste ølet.

-Antallet hjemmebryggere har økt i stort antall og med dette også kunnskapen og kompetansen i den edle bryggekunsten. Dyktige hjemmebryggere kan lage øl med en kvalitet og kreativitet som overgår de kommersielle bryggeriene. Som en følge av dette har etableringen av antall mikrobryggerier nærmest eksplodert til ca. 150 på landsbasis, forteller Atle Betten i Møre og Romsdal hjemmebryggerlaug.

Det er dette vi bruker som utgangspunkt når vi for tredje gang inviterer alle hjemmebryggere til en egen flaskekonkurranse i forbindelse med Ålesund ølfestival. Dette er en konkurranseform hvor hjemmebryggere får en bestemt øltype som de skal brygge, og innenfor denne frihet til å lage denne så typeriktig som mulig samtidig som den skal smake godt og se flott ut. Årets utfordring er et tysk hveteøl – en såkalt Weissbier. Typedefinisjonen er omtalt i Norbrygg sin typedefinisjon, klasse 7A, sier han.

Hjemmebryggere som vil være med må melde sin interesse til arrangøren Møre og Romsdal hjemmebryggerlaug ved Atle Betten på mobil 99293797.

Bidragene kan leveres inn i hele fylket; hos Garo i Kristiansund, Tapp og Kork i Molde og Vinbua på Moa i Ålesund. Bidragene blir vurdert av sertifiserte øldommere fra Norbrygg og Geiranger bryggeri.

Å vinne en hjemmebryggerkonkurranse henger alltid høyt og er forbundet med mye heder og ære. Hvis man i tillegg får brygge vinnerølet ved et kommersielt bryggeri er dette noe av det største en hjemmebrygger kan oppleve.

Årets vinner får brygget sitt øl ved Geiranger bryggeri. Det første året vann Atle Betten fra Kristiansund med en Imperial stout. Dette øllet er nå tilgjengelig på polet under navnet Maxim Gorkij. I fjor vant Dan Marott Pedersen fra Molde med sin New England IPA. Dette vil nå bli tilgjengelig på fat hos diverse utesteder. Kanskje blir det en vinner fra Sunnmøre denne gangen?

Oppfordringen er klar: Hjemmebryggere – gå hjem og fyr opp bryggekjelen!

(Norbrygg er den nasjonale interesseorganisasjonen for hjemmebryggere med avdelinger i alle landets fylker)

Årets vinner får brygget sitt øl ved Geiranger bryggeri.