22. -24. august 2024


Kunsten å ikke kaste mat

Gå ikke glipp av forfatter Thomas Horne som kommer til matfestivalen i Ålesund med foredraget “Kunsten å ikke kaste mat”. Gratis og åpent for alle.

Om bare noen tiår år vil ikke verden evne å produsere nok mat hvis vi fortsetter som nå. Allerede i dag overbelaster vi kloden, og i 2050 passerer vi 9 milliarder mennesker? Hva gjør vi da? Vel, i det minste kan vi slutte med å kaste en tredel av all maten vi produserer, lyder hovedbudskapet fra forfatter Tomas Horne som kommer til matfestivalen i Ålesund med foredraget “Kunsten å ikke kaste mat”.

– Mataktivist og forfatter Thomas Horne er brennende engasjert i rettferdighet og bærekraft i matproduksjonen, både for mennesker og dyr. Han viser hvordan hver og en av oss kan bidra til bedre miljø og klima ved noe så enkelt som å kaste mindre mat. Vi kan alle utgjøre en forskjell, sier daglig leder for Den Norske Matfestivalen Trine Klemetsen, som er glad for å ha fått på plass en åpen fagscene under årets festival.

Fagscenen er en helt ny satsing som betyr at alle besøkende få ta del i gratis kurs og foredrag alle tre dagene. Det handler om formidling av kunnskap, bidra til å sette dagsorden og det å tørre ta en god debatt, sier hun.

I tillegg til Hornes foredrag blir det også kurs i hvordan du lager kraft og suppe i samarbeid med kjøkkensjef ved BRO Ronny Kolvik, det blir inspirasjon til hverdagsmat med Klippfiskakademiet som spør “Hjelp hva skal vi ha til middag” og vi skal se nærmere på “Fremtidens mat”, sier Klemetsen som er svært glad for å ha fått på plass Thomas Horne som lover å legge vekk pekefingeren før han kommer til Ålesund. 

-Det handler mer om å kunne inspirere andre til å endre på egen adferd, sier forfatteren som siden 2000 har gitt ut fem kokebøker, to lærebøker i samfunnsfag samt bestselgeren “Ølbrygging fra hånd til munn”. Han avslører allerede nå noen av hovedpoengene i foredraget han skal holde i Ålesund 22.-24. august.

-Bruk egne sanser og gi blaffen i datostemplingen, vi har alle et ansvar for å ta tilbake ”mormors matkunnskap” og vi må slutte å si at maten er så dyr her i Norge. Vi har aldri brukt en så liten del av pengene våre på mat, avslutter Horne.