22. -24. august 2024


Sjøhesten Hippo og Barnas Matfestival

Et av høydepunktene under årets Matfestival er eventyret om den lille sjøhesten Hippo og plasten i havet. Forfatter av boka og forkjemper for et plastfritt hav, Ina Giske stiller i år med et eget telt, hvor hun vil ha lesestunder for barna hver dag under festivalen. Der vil barna også få smake på nydelige (grønne!) fiskekaker, og lære mer om hva som hører til i havet… og ikke.

Reisen til Hippo strekker seg tilbake til Ina Giskes brennende engasjement for havet og plastforsøplingen, og hennes bakgrunn som pedagog. Ina har tilpasset fortellingen gjennom en engasjerende historie om vennskap og samarbeid på tvers av arter, et forståelig språk (og bruk av en dysleksivennlig font i boka!), flotte og kreatiev illustrasjoner og ikke minst sin bakgrunn, kunnskap og kjærlighet for havet.
– Som pedagog er jeg opptatt av formidling til born, og en av mine egne lærere sa at vegen til formidling går gjennom den gode historien som treffer hjertet. Denne tanken har inspirert med både i lærervirket og i arbeidet med boken.

I sammenheng med lesestunden vil barna få smake på små (grønne) fiskekaker, som sies å slå an! Disse er det Giske omsorgssenter som står for, og de er laget av lokal fisk. Det blir også satt opp en vanntank for anledningen med ting du finner i havet (og ting som ikke hører hjemme der!), og barna vil kunne fargelegge sin egen Hippo i alle regnbuens farger.

Illustrasjonene i boken er det Inas ektemann, Børge Sandnes, som har laget. Med hans erfaring både innen maling, tegning og fotoredigering har Hippos verden kommet til live, visuelt. Bakgrunnsfotografiene er tatt av Fredrik Myhre, marinbiolog i WWF Verdens naturfond, som også har donert omslagsfotoet. – Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt. Det viktigste vi gjør er å stoppe ny plast fra å havne i havet. Kast derfor alltid plastsøppel i avfallsdunker og ikke i naturen” er hans budskap.
Boken er gitt ut via det lokale forlaget, Knasteriet på Giske og kan fåes kjøpt her.

Spillerbesøk og ballbinge fra AaFk

Under festivalen får barna mulighet til å spille fotball i egen ballbinge levert av AaFk. Vi får også spillerbesøk torsdag og fredag fra kl. 16.30 – 18.00. Så da er det bare å finne frem kamera og drakten for signering. Hvem vet, kanskje stiller spillerne opp med noen finter i Ballbingen?

Kjør traktor – fra Felleskjøpet

De populære små traktorene fra Felleskjøpet er tilbake også i år. Kanskje er det noen fremtidige små bønder i blant oss som har lyst å øvelseskjøre litt.

Havets skattekiste

I et av teltene på Barnas Matfestivalen finner du Havets skattekiste. Her får barna lov å prøve seg litt som kokker selv, ved å tilberede sin egen fiskefilet av hvit fisk og grønnsaker. I tillegg til å velge sine egne smaker i form av krydder og saus. Fisken leveres av Fisketorget.

Ponniriding og geitekje

Vi vet at levende dyr alltid vekker interesse både hos barn.. og voksne. I år får vi igjen besøk av SR Ålesund Rideskole som inviterer til ponniriding lørdag kl. 11-13. Det kommer også små geitekje til festivalen, som barna kan få hilse på.

Hele festivalprogrammet finner dere her (Rosa markerer program på Barnas Matfestival)